Εκτύπωση

Σπίλοι (ελιές) - Αφαίρεση σπίλων 

Ορισμός Σπίλων 

spilos

Οι σπίλοι (ελιές) διακρίνονται στους συγγενείς σπίλους (εμφανίζονται κατά την γέννηση ή τους πρώτους μήνες ζωής) και στους επίκτητους (εμφανίζονται καθ’ όλη της διάρκεια της ζωής).

Πρόκειται για επίπεδα ή επηρμένα ογκίδια καφέ ή κυανού χρώματος. Παρατηρείται μεγάλη αύξηση του αριθμού τους κατά την διάρκεια της εφηβείας (λόγω ορμονικών αλλαγών). Κατά την εφηβεία, οι σπίλοι σκουραίνουν και μεγαλώνουν σε μέγεθος. Αλλαγές είναι δυνατόν να συμβούν μετά από χρόνια, όπως και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Θέλει προσοχή, γιατί όλες οι μεταβολές δεν είναι πάντα αθώες. 

Πότε πρέπει να αφαιρείται ένας σπίλος;
Ένας σπίλος πρέπει να αφαιρείται όταν: 

Πότε χαρακτηρίζεται ύποπτος ένας σπίλος και τι θα πρέπει να μας ανησυχήσει;
Ένας σπίλος χαρακτηρίζεται ύποπτος (ύποπτος για ανάπτυξη μελανώματος) όταν παρουσιάζει αλλαγή σε ένα από τα πέντε παρακάτω σημεία: 

Σημεία ΑBCDE (κανόνας) 

A= ασυμμετρία σπίλου – αλλαγή ως προς τον ένα άξονά του 

B= ανώμαλα, ασαφή όρια 

C=αλλαγή χρώματος, ποικιλία χρωμάτων 

D=διάμετρος >6 χιλ 

E=εξέλιξη

  

Παράγοντες ρίσκου – αυξημένου κινδύνου για ανάπτυξη μελανώματος
Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ευνοούν περισσότερο την ανάπτυξη του μελανώματος. 

Αυτοί οι παράγοντες είναι: 

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος για να αφαιρεθεί ένας σπίλος;
Όποτε κρίνεται απαραίτητο πρέπει να αφαιρείται ο σπίλοςΚατά τους καλοκαιρινούς μήνες συστήνεται η εφαρμογή αντηλιακής προστασίας της ουλής. 

Διαδικασία αφαίρεσης Σπίλου – Ελιάς
Η διαδικασία είναι πολύ απλή. Η αφαίρεση γίνεται με τοπική αναισθησία, και ο σπίλος αποστέλλεται για ιστοπαθολογική εξέταση (βιοψία). 

Ο σπίλος πρέπει να αφαιρείται ολόκληρος μαζί με υγιή δέρμα γύρω από αυτόν, και να αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση όσο αθώος και εάν φαίνεται. Απαγορεύεται η χρήση λέιζερ για την αφαίρεσή του.

Αποθεραπεία - Χρόνος Ανάρρωσης μετά την αφαίρεση Σπίλου
Δεν υπάρχει αποχή από τις ενασχολήσεις. Η/Ο ενδιαφερόμενη/ος δεν χρειάζεται να πάρει καμία προφύλαξη. Επιστρέφει στο ιατρείο για αφαίρεση ραμμάτων και παραλαβή της ιστολογικής απάντησης.   

Επιπλέον Πληροφορίες - Συχνές Ερωτήσεις για τους σπίλους  

Τι είναι το σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων

Το σύνδρομο δυσπλαστικών σπίλων χαρακτηρίζεται από την παρουσία 2 ή περισσοτέρων άτυπων σπίλων στο σώμα. 

Οι άτυποι σπίλοι έχουν τα εξής χαρακτηριστικά:

Εμφανίζονται κατά την παιδική ηλικία, και τα χαρακτηριστικά τους αλλάζουν κατά την εφηβεία. Οι δυσπλαστικοί σπίλοι έχουν περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης μελανώματος κατά 6%, ενώ εάν συνυπάρχει οικογενειακό ιστορικό οι πιθανότητες αυξάνονται στο 15 %. Όταν παρουσιάζεται το σύνδρομο των δυσπλαστικών σπίλων, επιβάλλεται η αυτοεξέταση των σπίλων με την βοήθεια ενός καθρέπτη κάθε μήνα, αλλά και η εξέτασή τους κάθε χρόνο από τον πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο. Επίσης συστήνεται μεγάλη προστασία από τον ήλιο. Εκτός από τον κοινό σπίλο, τον συγγενή και τον δυσπλαστικό, υπάρχουν άλλου είδους σπίλοι;

Αναφέρουμε τους:

  

Συμπέρασμα

Οι σπίλοι πρέπει να εξετάζονται από πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο μία φορά τον χρόνο, διότι η έγκαιρη διάγνωση είναι καθοριστικής σημασίας. Σημαντική επίσης είναι η προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB του ήλιου. Τα ηλιακά εγκαύματα, κυρίως κατά την παιδική ηλικία, ευθύνονται για την ανάπτυξη του μελανώματος. Η μεγάλη έκθεση στο ήλιο κατά την διάρκεια της ζωής ευθύνεται για τους υπόλοιπους καρκίνους του δέρματος. 

Όταν ένας σπίλος φανεί ύποπτος, θα πρέπει άμεσα να απευθυνθούμε σε Πλαστικό ΧειρουργόΗ αφαίρεση σπίλου είναι πολύ απλή και συχνή μικροεπέμβαση στην Πλαστική Χειρουργική.