Skip to content

Ρινοπλαστική

riniplastiki-1

Με την ρινοπλαστική διορθώνουμε:
Tην οστέινη πυραμίδα της μύτης (ύβος),το διάφραγμα (το οποίο στις περισσότερες περιπτώσεις είναι στραβό και δυσχεραίνει την αναπνοή),το ακρορίνιο – άκρη της μύτης (μπορεί να είναι στρογγυλό σαν λάμπα ή τετράγωνο).Το μήκος της μύτης μικραίνει και η γωνία ανάμεσα στο άνω χείλος και την μύτη αμβλύνεται. Στο τέλος της επέμβασης, η/ο ασθενής φέρει πολύ μικρό νάρθηκα στην ράχη της μύτης και δύο ειδικά ταμπόν μέσα στα ρουθούνια.Συστήνεται η παραμονή για ένα βράδυ στην κλινική.

Οι αναλογίες της μύτης πρέπει να εναρμονίζονται με τις αναλογίες του προσώπου.

Με τον όρο ρινοπλαστική ή πλαστική της μύτης, εννοούμε την επέμβαση διόρθωσης του σχήματος της μύτης για αισθητικούς κυρίως λόγους.

Διακρίνουμε την: 

  • κλειστή ρινοπλαστική,
  • ανοιχτή ρινοπλαστική.

Η κλειστή ή απλή ρινοπλαστική αντιμετωπίζει απλές καταστάσεις διόρθωσης του ύβου (καμπούρα) και ακρορινίου.

Η ανοιχτή ρινοπλαστική προσφέρει καλύτερη ορατότητα του σκελετού και μεγαλύτερη ακρίβεια διόρθωσης της ανατομίας της μύτης.

Η επέμβαση της πλαστικής της μύτης διενεργείται από τις ηλικίες 18 και άνω.

Διαδικασία Ρινοπλαστικής
Η διαδικασία είναι απλή. Το πρωί της επέμβασης προσέρχεται η/ο ενδιαφερόμενη/ος στην κλινική νηστική/ός, και πραγματοποιείται ο απαραίτητος εργαστηριακός έλεγχος. Το χειρουργείο γίνεται με γενική αναισθησία. Η κλειστή ρινοπλαστική έχει μικρότερη διάρκεια απ’ ότι η ανοιχτή. Στην κλειστή, οι τομές διενεργούνται μέσα στον βλεννογόνο των ρουθουνιών. Στην ανοιχτή ρινοπλαστική, η τομή διενεργείται στο πιο στενό μέρος της στυλίδας και προεκτείνεται στα ρουθούνια. Στην ανοιχτή, έχουμε πλήρη αποκόλληση του δέρματος από τον σκελετό (οστεοχόνδρινο) της μύτης. Η καλή ορατότητα του σκελετού δίνει την δυνατότητα στον Πλαστικό Χειρουργό να εναρμονίσει καλύτερα τα χόνδρινα μέρη της μύτης (ακριβής εκτομή χόνδρων, τοποθέτηση ραμμάτων για ανόρθωση και σύγκλιση των χόνδρων, δυνατότητα τοποθέτησης τμήματος χόνδρου για καλύτερη στήριξη του σκελετού). Για τους παραπάνω λόγους, στις πολύπλοκες ή απαιτητικές μύτες, η επέμβαση επιλογής είναι η ανοιχτή ρινοπλαστική.

Αποθεραπεία – Χρόνος Ανάρρωσης Ρινοπλαστικής
Η μετεγχειρητική πορεία δεν είναι καθόλου επώδυνη. Τα ταμπόν βγαίνουν στις 2 μέρες και ο νάρθηκας στις 7 μέρες. Μετά την αφαίρεση των ταμπόν, συστήνονται πλύσεις με φυσιολογικό ορό. Όταν διενεργείται ανοικτή ρινοπλαστική, τα ράμματα στο δέρμα (2 – 3 το πολύ) αφαιρούνται στις 5 – 6 ημέρες. Οι εκχυμώσεις στην περιοχή κρατάνε 7 – 10 μέρες το πολύ. Το περισσότερο οίδημα (πρήξιμο) που δημιουργείται υποχωρεί στις 2 εβδομάδες, αλλά χρειάζεται να περάσουν 2-6 μήνες για να υποχωρήσει πλήρως το οίδημα. Συστήνεται η/ο ασθενής να μην φέρει γυαλιά για τουλάχιστον 2 μήνες. Επίσης η γυμναστική δεν επιτρέπεται για τον πρώτο μήνα.

Επιπλέον Πληροφορίες – Συχνές Ερωτήσεις για Ρινοπλαστική 

Μπορώ να επιλέξω ανάμεσα στην κλειστή ή ανοιχτή ρινοπλαστική;
Το ενδεχόμενο της ανοιχτής ρινοπλαστικής, θα πρέπει να συζητηθεί με την/ον ενδιαφερόμενη/ο πριν από την επέμβαση. Η ανοιχτή επιτρέπει περισσότερους και ακριβέστερους χειρισμούς, και πολλές φορές κρίνεται απαραίτητη.

Αφήνει ουλή στο δέρμα η ανοιχτή ρινοπλαστική;
Η ουλή που αφήνει η ανοικτή ρινοπλαστική δείχνει σαν μία πολύ λεπτή λευκή γραμμή στο στενότερο μέρος της στυλίδας που δεν γίνεται αντιληπτή.

Τι θα πρέπει να περιμένω από την επέμβαση τις ρινοπλαστικής;
Η ρινοπλαστική έρχεται να δώσει λύση στη δυσμορφία της μύτης που απασχολεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Διορθώνει τον οστεοχόνδρινο σκελετό της μύτης.Η μύτη έχει την μορφή πυραμίδας, και για τον λόγο αυτό όταν πειραχθεί μία πλευρά, θα πρέπει να πειραχθούν και οι υπόλοιπες για να κλείσει. Μία μύτη πολύ μεγάλη δεν μπορεί να μετατραπεί σε μία πολύ μικρή μύτη, γιατί το δέρμα δεν μπορεί να ακολουθήσει τον σκελετό.

Πονάει η επέμβαση της πλαστικής της μύτης;
Τις περισσότερες φορές είναι τελείως ανώδυνη.

Παρενέργειες – Επιπλοκές Ρινοπλαστικής
Μεταξύ των πιθανών παρενεργειών είναι: αιμορραγία, φλεγμονή, εφιπποειδής μύτη, collapsus εσωτερικής βαλβίδας.

Αποτελέσματα Ρινοπλαστικής
Τα αποτελέσματα της ρινοπλαστικής είναι μόνιμα.

Κόστος – Τιμή Ρινοπλαστικής
Το κόστος εξαρτάται από την τεχνική που θα επιλεγεί, και προσαρμόζεται στις ανάγκες της /του ενδιαφερόμενης/ου.

Συμπέρασμα

Η μέθοδος – τεχνική της ρινοπλαστικής πρέπει να είναι πολύ ακριβής, γιατί ακόμα και το χιλιοστό μπορεί να φέρει αλλαγές στο αποτέλεσμα. Ο πλαστικός χειρουργός οφείλει να έχει άριστη γνώση της ανατομίας της μύτης.

Οι μύτες καρμπόν θα πρέπει να αποφεύγονται, γιατί κάθε πρόσωπο έχει τις ιδιαιτερότητές του. Για ορισμένες περιπτώσεις, η μύτη είναι δυνατόν να βελτιωθεί με ενέσιμα Botox και υαλουρονικό.

Πρόκειται για μία πολύ συχνή επέμβαση στην Πλαστική Χειρουργική, μεσαίας βαρύτητας.

Extra tip ρινοπλαστικής:

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα ενέσιμα τύπου υαλουρονικού και μπότοξ μπορούν να βελτιώσουν αισθητά την ανατομία της μύτης δίχως χειρουργείο ( #nose job with fillers )

Επικοινωνία