Skip to content

Ανόρθωση – Lifting

beplastic_img_08-1

Με την πάροδο του χρόνου:

  • η επιδερμίδα χάνει την ελαστικότητα και υγρασία της (αίτια: φωτογήρανση, περιβαλλοντικοί παράγοντες, κάπνισμα, αλκοόλ, συναισθηματικό stress),
  • το λίπος του προσώπου σταματά να συγκρατείται στη θέση του, με αποτέλεσμα να “μετακινείται” προς τα κάτω και εμπρός,
  • ο σκελετός αλλάζει, συρρικνώνεται, το ζυγωματικό τόξο και το πηγούνι προβάλλουν προς τα εμπρός.

Tο πρόσωπο χάνει τη σφριγηλότητα, τη λάμψη του, εμφανίζει κηλίδες, ρυτίδες και χαλάρωση. Οι όγκοι του προσώπου ‘κατεβαίνουν’ προς τα κάτω, ενώ κάποια σημεία του σκελετού προβάλουν περισσότερο προς τα εμπρός. Έτσι, το πρόσωπο μακραίνει και φαρδαίνει στο κάτω μέρος του. Ο πλαστικός χειρουργός πρέπει να έχει όλα αυτά κατά νου για να δημιουργήσει ένα πετυχημένο λίφτινγκ.

Ορισμός Λίφτινγκ
Το λίφτινγκ ή αλλιώς ανόρθωση του προσώπου είναι η χειρουργική επέμβαση που διορθώνει τη χαλάρωση του προσώπου και του λαιμού, ενώ ταυτόχρονα αποκαθιστά τους όγκους του.

Καταλληλότερη ηλικία για Λίφτινγκ
Δεν υπάρχει κανόνας. Γενικά από την ηλικία των 40 και μετά, μπορεί να πραγματοποιηθεί το λίφτινγκ.

Κάθε πρόσωπο γερνάει διαφορετικά, και αυτό οφείλεται στα γονίδια και στο περιβάλλον. Συνήθως η/ο ενδιαφερόμενη/ος που προσέρχεται και ζητάει λίφτινγκ έχει πιάσει πολλές φορές τον εαυτό της/του μπροστά στον καθρέπτη να ανορθώνει με τα δύο χέρια το πρόσωπο. Όταν συμβαίνει αυτό, τότε το επόμενο στάδιο είναι το λίφτινγκ.

Σημαντικός παράγοντας για το πριν και το μετά είναι οι θεραπείες πρόληψης που συσφίγγουν την επιδερμίδα και την κάνουν να αντιδράσει κατά διαφορετικό τρόπο στις χειρουργικές παρεμβάσεις του λίφτινγκ.

Διαδικασία Λίφτινγκ
Στις συναντήσεις που θα έχουν προηγηθεί μεταξύ της/του ενδιαφερόμενης/ου και του Πλαστικού Χειρουργού, θα πρέπει να έχουν συζητηθεί όλες οι πιθανές λύσεις διόρθωσης, οι πραγματικές προσδοκίες της/ του ασθενούς, η διαδικασία του χειρουργείου, καθώς και οι οδηγίες για μετά το χειρουργείο.

Εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί να προηγηθούν του χειρουργείου κάποιες εξετάσεις.

Το πρωί της επέμβασης, προσέρχεται ή/ο ενδιαφερόμενη/ος στην κλινική νηστική/ός από 8ώρου. Διενεργείται ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος και, στη συνέχεια, το χειρουργείο.

Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι για τη διόρθωση της χαλάρωσης του προσώπου και του λαιμού. Όταν η χαλάρωση είναι κανονική ή μεγάλη, τότε εφαρμόζουμε την κλασσική τεχνική του λίφτινγκ. Με μία μέτρια χαλάρωση, έχουμε την δυνατότητα να προσφύγουμε σε νεότερες τεχνικές, όπως το μίνι λίφτινγκ και το MACS Lifting (Minimal Access Cranial Suspension).

Στο κλασσικό λίφτινγκ, η τομή ξεκινά από την κροταφική χώρα και συνεχίζει εμπρός και πίσω από το αυτί. Το δέρμα ανασπάται και, στη συνέχεια, παρασκευάζεται το SMAS, δηλαδή το επιφανειακό μυοαπονευρωτικό σύστημα, το οποίο ανορθώνεται. Το χαλαρωμένο δέρμα αφαιρείται.
Στο μίνι λίφτινγκ, η έκταση της τομής του δέρματος και της παρασκευής του SMAS είναι πολύ μικρότερη.

το MACS lift,(γίνεται με τοπική και ελαφρά μέθη), η τομή περιορίζεται εμπρός από το αυτί και ανεβαίνει ελάχιστα στον κρόταφο. Το SMAS αναρτάται με τη βοήθεια δύο ραμμάτων σε σχήμα θηλιάς (loop). Η ανάρτηση διενεργείται στον κάθετο άξονα (ανορθώνεται και ο λαιμός).

Στο τέλος του χειρουργείου η/ο ασθενής φέρει πιεστική περίδεση του προσώπου.

Μετά το χειρουργείο, συνιστάται η παραμονή για ένα βράδυ στην κλινική. Για το MACS lift και το μίνι λίφτινγκ, είναι δυνατή η έξοδος από την κλινική το ίδιο βράδυ με οδηγίες.

Αποθεραπεία – Χρόνος Επούλωσης μετά το Λίφτινγκ 
Χρειάζεται να περάσουν 5 – 7 ημέρες προκειμένου να περιοριστούν οι εκχυμώσεις και το πολύ οίδημα. Για περίπου 10 μέρες, συνιστάται η/ο ασθενής να φέρει ελαστική περίδεση στο πρόσωπο και τη κεφαλή, ενώ όταν κοιμάται πρέπει να έχει 2 μαξιλάρια κάτω από το κεφάλι της/του. Το λούσιμο της κεφαλής επιτρέπεται μετά τις 2 πρώτες μέρες. Τις πρώτες μέρες οι σκληρές τροφές απαγορεύονται, ενώ η γυμναστική επιτρέπεται μετά τον μήνα.

Επιπλέον Πληροφορίες – Συχνές Ερωτήσεις για το Λίφτινγκ

Ποιο είναι το κλειδί της επιτυχίας ενός Λίφτινγκ;
Η επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σωστή εκτίμηση της χαλάρωσης. Σημαντικός παράγοντας είναι η ποιότητα του δέρματος και η ηλικία.

Πόσο δέρμα πρέπει να αφαιρείται στο Λίφτινγκ; 
Ο κανόνας είναι το δέρμα να μην βρίσκεται υπό τάση όταν γίνει η συρραφή. Με τις νεότερες τεχνικές του λίφτινγκ, τείνουμε να αφαιρούμε λιγότερο δέρμα. Η ανάρτηση του SMAS είναι εκείνη που κάνει την διαφορά στο λίφτινγκ, και όχι η αφαίρεση του δέρματος.

Πόσα χρόνια κερδίζει η/ο ενδιαφερόμενη/ος με το Λίφτινγκ;
Με το λίφτινγκ κερδίζουμε 7 – 10 χρόνια, αλλά η διαδικασία της γήρανσης δεν σταματάει. Το ρολόι ναι μεν γυρνάει πίσω, αλλά συνεχίζει να γυρνάει.

Ποια φάρμακα ή συμπληρώματα διατροφής πρέπει να διακοπούν πριν το χειρουργείο;
Η βιταμίνη Ε, τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα, η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη πρέπει να διακοπούν 1 μήνα πριν το χειρουργείο. Επίσης, συστήνεται η διακοπή του καπνίσματος 15 μέρες πριν.

Παρενέργειες – Επιπλοκές μετά το Λίφτινγκ
Πιθανές παρενέργειες – επιπλοκές: Φλεγμονή, αιμάτωμα, νέκρωση κρημνού.

Κόστος Λίφτινγκ Προσώπου
Το κόστος του λίφτινγκ προσαρμόζεται ανάλογα με τη χειρουργική τεχνική, την αναισθησία κ.τ.λ.

Αποτελέσματα Λίφτινγκ Προσώπου
Τα αποτελέσματα του λίφτινγκ είναι μόνιμα, και η/ο ασθενής κερδίζει 7 – 10 χρόνια.Η διαδικασία της γήρανσης συνεχίζει, δηλαδή το ρολόι του χρόνου έχει γυρίσει πίσω, αλλά συνεχίζει να γυρίζει.

Συμπέρασμα
Το λίφτινγκ του προσώπου είναι η μόνη επιλογή που έχει ο Πλαστικός Χειρουργός για να διορθώσει τη χαλάρωση του προσώπου και του λαιμού, και δεν αντικαθιστάται από καμία άλλη θεραπεία. Όσο μικρότερη είναι η ηλικία της/του ασθενή, τόσο καλύτερα ανταποκρίνεται το δέρμα μετά το λίφτινγκ.

Επικοινωνία