Skip to content

Αυξητική Στήθους

beplastic_img_06-1

Είναι από τις πλέον συνηθισμένες επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής που αφορούν το γυναικείο φύλο, ιδιαίτερα στον δυτικό πολιτισμό.

Σε ποιες γυναίκες αφορά η αυξητική στήθους;

Αφορά σε όλες τις γυναίκες που επιθυμούν:

 • μεγαλύτερο όγκο στήθους,
 • να διορθώσουν κάποια ασυμμετρία του,
 • να διορθώσουν μικρή πτώση του.

Μετά τις εγκυμοσύνες ή μικρές αυξομειώσεις βάρους, το στήθος συχνά ‘αδειάζει’, ενώ παρουσιάζει μικρή πτώση. Η τοποθέτηση των προθέσεων διορθώνει το ‘άδειασμα’ του στήθους και την πτώση όταν αυτή είναι μικρή.

Διαδικασία Αυξητικής Στήθους
Η διαδικασία της αυξητικής στήθους είναι απλή.

Το πρωί της ημέρας της επέμβασης πραγματοποιείται ο απαραίτητος προεγχειρητικός έλεγχος με την ενδιαφερόμενη νηστική. Στη συνέχεια, διενεργείται το χειρουργείο και τοποθετούνται οι προθέσεις πίσω από τον μαστό (απευθείας πίσω από τον αδένα ή πίσω από τον αδένα και τον μυ). 

Η επιλογή της θέσης της πρόθεσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως:

 • η ανατομία του στήθους,
 • το δέρμα,
 • ο όγκος και
 • η ανάγκη να διορθώσουμε κάποια μικρή πτώση.

Έτσι διακρίνουμε την:

 • υποπεριτονιακή τοποθέτηση,
 • κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ τοποθέτηση, ή
 • μερική τοποθέτηση κάτω από τον μείζονα θωρακικό και την περιτονία (dual plan).

Η χειρουργική τομή διαμέσου της οποίας τοποθετείται το ένθεμα – πρόθεση μπορεί να διαφέρει.

Αναφέρουμε την: 

 • περιθηλαία τομή (γύρω από την θηλή),
 • υπομάστιο τομή (που κρύβεται στην υπομάστιο πτυχή),
 • μασχαλιαία τομή (που κρύβεται στην μασχάλη).

Η τελευταία συνηθιζόταν την περασμένη δεκαετία, αλλά εγκαταλείφτηκε διότι έτεινε να τοποθετεί τα ενθέματα – προθέσεις ψηλά. Η τομή που κρύβεται στην υπομάστιο πτυχή είναι και η πιο δημοφιλής.

Οι προθέσεις σιλικόνης διακρίνονται ανάλογα με:

 • το σχήμα τους: σε στρογγυλό (high & low profil), και σε ανατομικό σαν δάκρυ ή αλλιώς σταγόνα (high & low profil)
 • την επιφάνειά τους (λεία ή ανάγλυφη).

Η επιλογή εξαρτάται από το σχήμα του θώρακα, την επιθυμητή προβολή, καθώς και άλλους παράγοντες. Η απόφαση για την επιλογή της πρόθεσης θα πρέπει να ληφθεί από τον Πλαστικό Χειρουργό, πάντα σε συνεννόηση με την ενδιαφερόμενη. Η επέμβαση της αυξητικής στο στήθος έχει διάρκεια 1 – 1,5 ώρα, και είναι δυνατή η έξοδος από την κλινική αυθημερόν κατόπιν οδηγιών.

Αποθεραπεία – Χρόνος Ανάρρωσης Αυξητικής Στήθους  
Συστήνεται για τον πρώτο μήνα η εφαρμογή ειδικού αθλητικού σουτιέν, όπως και η καλή ενυδάτωση του δέρματος του στήθους για να μην τραβάει λόγω της διατάσεως. Τα ράμματα της τομής γίνονται ενδοδερμικά και είναι απορροφήσιμα. Στις 4 – 5 ημέρες μπορεί η ενδιαφερόμενη να επιστρέψει στις ενασχολήσεις της. Η γυμναστική επιτρέπεται μετά τον πρώτο μήνα.

 

Επιπλέον πληροφορίες – Συχνές ερωτήσεις για την αυξητική στήθους

 

Πώς να διαλέξω το μέγεθος πρόθεσης στήθους που επιθυμώ;
Για να έχουμε περίπου μία ιδέα για το επιθυμητό μέγεθος, προτείνουμε να γεμίσουμε με συγκεκριμένη ποσότητα νερού δύο σακουλάκια, και να τα τοποθετήσουμε κάτω από ένα στενό μπλουζάκι. Έτσι δίνεται στον Πλαστικό Χειρουργό μία τάξη μεγέθους πρόθεσης που η ενδιαφερόμενη επιθυμεί.  

Επηρεάζεται ο θηλασμός;  
Ο θηλασμός δεν επηρεάζεται από την πρόθεση. Οι σημερινές προθέσεις έχουν εγγύηση εφ’ όρου ζωής, και δεν χρειάζονται αντικατάσταση. Το περίβλημα των προθέσεων είναι από σιλικόνη, ενώ το περιεχόμενο μπορεί να περιέχει γέλη σιλικόνης ή νερό. Στην αυξητική στήθους, σε ποσοστό 90% τοποθετούνται προθέσεις σιλικόνης με περιεχόμενο γέλης σιλικόνης. Η μαστογραφία και το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται όπως ακριβώς και πριν, με την μόνη διαφορά ότι θα πρέπει να αναφέρουμε στον χειριστή ή στην χειρίστρια την ύπαρξη των προθέσεων. Τα σημερινά ενθέματα – προθέσεις έχουν απενοχοποιηθεί πλήρως από την πιθανότητα εκδήλωσης οιασδήποτε νόσου.  

Παρενέργειες – Επιπλοκές μετά από Αυξητική – Προσθετική Στήθους
Με τις νεότερης τεχνολογίας προθέσεις, οι παρενέργειες – επιπλοκές (δημιουργία φλεγμονής – ρικνωτικής κάψας) είναι σπάνιες. Η επιλογή της πρόθεσης και της θέσης τοποθέτησής της από τον Πλαστικό Χειρουργό παίζει σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα της προσθετικής.

Αποτελέσματα Αυξητικής Στήθους
Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, και δεν χρειάζεται αλλαγή προθέσεων. Με την πάροδο του χρόνου (πολλά έτη) και λόγω βαρύτητας είναι δυνατόν να μετατεθούν οι προθέσεις και να χρειαστεί αντικατάσταση ή επέμβαση ανόρθωσης.  

Κόστος – Τιμή Αυξητικής Στήθους
Το κόστος της αυξητικής στήθους εξαρτάται κυρίως από την επιλογή των προθέσεων που θα τοποθετηθούν, καθώς και από το εάν στον ίδιο χρόνο γίνει επέμβαση ανόρθωσης. Σε κάθε περίπτωση, το κόστος προσαρμόζεται στις ανάγκες και στις προσδοκίες της ενδιαφερόμενης.  

Συμπέρασμα 

Η αυξητική στήθους γίνεται με την τοποθέτηση προθέσεων πίσω από τον μαζικό αδένα (subfascial, dual plan, κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ), ανάλογα με τις ενδείξεις.Η αυξητική στήθους με προθέσεις σιλικόνης είναι η επέμβαση επιλογής για την αύξηση του όγκου του στήθους.Πρόκειται για μία μέθοδο που είναι ασφαλής, και τα αποτελέσματά της έχουν διάρκεια. Ο Πλαστικός Χειρουργός πρέπει να έχει την ανάλογη εμπειρία για άριστα αποτελέσματα με διάρκεια. Η προσθετική στήθους μαζί με την λιποαναρρόφηση είναι οι πιο συνηθισμένες επεμβάσεις στην Πλαστική Χειρουργική.

Επικοινωνία