Skip to content

Λιπογλυπτική

beplastic_img_07-1

Η τεχνική είναι πάντα η ίδια, δηλαδή γίνεται αναρρόφηση του λίπους με την βοήθεια κάνουλας. Το λίπος προς αφαίρεση μπορεί να διαλυθεί – τραυματιστεί – υγροποιηθεί:

 • μηχανικά (κλασσική μέθοδος λιποαναρρόφησης),
 • υποβοηθούμενο με laser (laser lipo),
 • υποβοηθούμενο με κύματα υπερήχων (Vaser lipo),
 • υποβοηθούμενο με ραδιοσυχνότητες RF (Bodytite lipo).

Ορισμός Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής

Ενδείξεις Επέμβασης 

Η λιποαναρρόφηση είναι η αναρρόφηση του λίπους από το σώμα, χρησιμοποιώντας κάνουλα. Η λιποαναρρόφηση είναι η επέμβαση για την απαλλαγή από το τοπικό επίμονο λίπος. Ιδανικοί ασθενείς είναι οι κανονικού ή μετρίου βάρους που διαθέτουν επίμονο τοπικό πάχος, το οποίο δεν φεύγει με δίαιτα ή άλλες μεθόδους. Αφορά σε γυναίκες και άνδρες. Η λιπογλυπτική είναι η σμίλευση του σώματος με την βοήθεια της μεθόδου της λιποαναρρόφησης και ταυτόχρονη λιπομεταφορά.

Διαδικασία Επέμβασης Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής Η διαδικασία της επέμβασης της λιποαναρρόφησης είναι πολύ απλή. Το πρωί της επέμβασης προσέρχεται η/ο ενδιαφερόμενη/ος στην κλινική νηστική/ός. Διενεργείται ο τυπικός προεγχειρητικός έλεγχος και, στη συνέχεια, το χειρουργείο. Η επέμβαση πραγματοποιείται τις περισσότερες φορές με τοπική αναισθησία ή τοπική και μυοχάλαση. Εάν οι περιοχές προς λιποαναρρόφηση είναι πολλές και εκτεταμένες, τότε προτιμούμε την γενική νάρκωση. 

Η μέθοδος που συνήθως προτιμάται είναι η κλασσική υγρή tumescent μέθοδο (διάχυση των προσημειωμένων περιοχών με τοπικό αναισθητικό διάλυμα μαζί με φυσιολογικό ορό).

Πρόκειται για την καλύτερη μέθοδο από πλευράς ελέγχου αποτελέσματος (δίχως ασυμμετρίες, μικρές λακκούβες και αιμορραγίες).

Με την λιποαναρρόφηση μπορεί να αναρροφηθούν οι εξής περιοχές:

 • μηροί
 • γλουτοί (στις γυναίκες κυρίως)
 • κοιλιά, (στους άνδρες κυρίως)
 • μπράτσα – βραχίονες
 • γόνατα (η έσω επιφάνεια του γόνατος)
 • γάμπα – κνήμη
 • πηγούνι
 • και γενικά όλες τις περιοχές που έχουν επιπλέον επίμονο λίπος.

Οι κάνουλες που χρησιμοποιούνται διαφέρουν μεταξύ τους ως προς την διάμετρο και το μήκος. Οι χειρουργικές τομές – ουλές απαριθμούν 2 με 3 ανά περιοχή λιποαναρρόφησης, ενώ έχουν μήκος λίγα χιλιοστά (3 – 4 χιλ.). Οι ουλές της λιποαναρρόφησης – λιπογλυπτικής είναι ανεπαίσθητες και δεν προδίδουν ποτέ το χειρουργείο. Στον ίδιο χρόνο, μπορεί η/ο ενδιαφερόμενη/ενδιαφερόμενος να επωφεληθεί της λιπομεταφοράς του λίπους που αναρροφήθηκε για γέμισμα ρυτίδων, δημιουργία όγκου, ανάπλαση, κλπ. Μετά το χειρουργείο της λιποαναρρόφησης, φοριέται πιεστικός κορσές στην περιοχή που λιποαναρροφήθηκε.  Η/Ο ενδιαφερόμενη/ος μπορεί να εξέλθει το ίδιο απόγευμα με τις κατάλληλες οδηγίες. Σε εκτεταμένες λιποαναρροφήσεις, συστήνεται η παραμονή για ένα βράδυ στην κλινική. Γίνεται αφαίρεση ραμμάτων (1 πολύ μικρό ράμμα σε κάθε τομή) στις 7 ημέρες.  

Αποθεραπεία – Χρόνος Ανάρρωσης μετά την Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική 
Συστήνεται η/ο ενδιαφερόμενη/ος να φέρει πιεστικό κορσέ στα σημεία που λιποαναρροφήθηκαν για 2 με 4 εβδομάδες.Ο κορσές βοηθάει στην εσωτερική επούλωση.Η/Ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις ενασχολήσεις του μετά τις 4 – 5 μέρες.  

Επιπλέον Πληροφορίες – Συχνές Ερωτήσεις για την Λιποαναρρόφηση – Λιπογλυπτική
Η λιποαναρρόφηση απαλλάσσει την/τον ενδιαφερόμενη/ο από το επίμονο τοπικό πάχος το οποίο δεν φεύγει, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί με δίαιτες ή άλλες μεθόδους.Η λιποαναρρόφηση δεν αποτελεί μέθοδο αδυνατίσματος.Η τεχνική της λιποαναρρόφησης είναι μία, αναπτύχθηκε από τον γάλλο Ilouz το 1978 και διενεργείται πάντα με την βοήθεια κάνουλας. 

Οι νεότερες τεχνικές (laser lipo, vaser lipo, bodytite lipo) υποβοηθούν την κλασσική μέθοδο της λιποαναρρόφησης, βοηθώντας στη ρευστοποίηση του λίπους δια της θερμότητας ή της δόνησης. Στο τέλος, το λίπος αναρροφάται με την κάνουλα πιο εύκολα. Η λιποαναρρόφηση συμβάλλει στην βελτίωση της εικόνας της κυτταρίτιδας, αλλά δεν αποτελεί μέθοδο θεραπείας της. 

Το λίπος που ευθύνεται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας (όψη του πορτοκαλιού) βρίσκεται πιο επιφανειακά απ’ ότι το λίπος που δημιουργεί το τοπικό πάχος. Χρειάζεται να αυξηθεί το βάρος κατά 60% τουλάχιστον για να εμφανιστεί ξανά το τοπικό πάχος στις περιοχές που έχουν λιποαναρροφηθεί. Η οποιαδήποτε μικρότερη αύξηση του βάρους θα έχει σαν αποτέλεσμα το λίπος να αποθηκευτεί σε διαφορετικές περιοχές, και όχι στις περιοχές που έχουν λιποαναρροφηθεί.  

Παρενέργειες – Επιπλοκές Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής  
Η λιποαναρρόφηση πραγματοποιείται σε όλες τις ηλικίες δίχως πρόβλημα. Μία πιθανή παρενέργεια είναι η χαλάρωση του δέρματος της περιοχής που λιποαναρροφάται. Αυτό συμβαίνει επειδή η περιοχή ‘αδειάζει’ από το λίπος, και το δέρμα μπορεί να μην έχει την ελαστικότητα για να επανέλθει. Η πιθανότητα της χαλάρωσης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ποιότητα του δέρματος, η ηλικία, το κάπνισμα, η διατροφή, κ.α. Οι νεότερες τεχνικές ελαχιστοποιούν την πιθανότητα της χαλάρωσης, ωθώντας το δέρμα να παράγει κολλαγόνο και ελαστίνη.  

Αποτελέσματα Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής 
Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμα. Τον πρώτο μήνα έχουμε το 75% των αποτελεσμάτων. Το 100% των αποτελεσμάτων της λιποαναρρόφησης εμφανίζεται στο τρίμηνο, ίσως και αργότερα. Μόνο στην περίπτωση αύξησης του βάρους πάνω από 60 % – 80%, είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ξανά λίπος στην περιοχή που έχει λιποαναρροφηθεί. Σε μικρή ή μέτρια αύξηση του βάρους, έχουμε εναπόθεση λίπους σε όλες τις άλλες περιοχές εκτός των περιοχών που έχουν λιποαναρροφηθεί.

Η λιπομεταφορά γίνεται στον ίδιο χρόνο.Το 50% του λίπους που εγχέεται θα χαθεί. Για τον λόγο αυτόν, πάντα χρειάζεται επανάληψη της εφαρμογής.Το λίπος, εκτός από την ιδιότητα που έχει να γεμίζει ρυτίδες και να δημιουργεί όγκους, βοηθά μακροπρόθεσμα την παραγωγή νέου κολλαγόνου.  

Κόστος – Τιμή Λιποαναρρόφησης – Λιπογλυπτικής 
Το κόστος προσαρμόζεται ανάλογα με τις περιοχές και την αναισθησία.  

Συμπέρασμα

Η λιποαναρρόφηση διορθώνει το τοπικό επίμονο πάχος. Δεν πρόκειται για μέθοδο αδυνατίσματος. Τα αποτελέσματα της λιποαναρρόφησης είναι μόνιμα. Πολλές φορές, συμβάλλει στη βελτίωση της εικόνας της κυτταρίτιδας, δίχως να αποτελεί θεραπεία αυτής. Η λιποαναρρόφηση – λιπογλυπτική αποτελεί την πιο συχνή επέμβαση στην Πλαστική Χειρουργική. Ο σωστός σχεδιασμός των περιοχών που θα λιποαναρροφηθούν από τον Πλαστικό Χειρουργό και η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην επιτυχία της λιποαναρρόφησης.

Επικοινωνία